2021 Jak se co dělávalo

Pořadatel: Bonsai servis Praha

Podzemní prostory Betlémské kaple, Betlémské náměstí, Praha 1

Na pozvánku jsme použili figurky z keramického betlému Jarmily Všetičkové.
.

     Vánoční výstava Jak se co dělávalo vznikala dlouho a ve velice nejisté době. Dlouho jsme nevěděli, zda nám bude umožněno výstavu připravit a otevřít. A když už jsme ji otevřeli, nevěděli jsme, zda nám nebude záhy zavřena.  Nakonec vše dobře dopadlo a výstava se uskutečnila v plánovaném termínu bez časových omezení.

       Na výstavě jsme se snažili ukázat některé dovednosti našich předků, které jim usnadňovaly život.

      V  naznačené staré kuchyni nám firma IGNIS vybudovala pec na chleba, ve které se nám dařilo s většími i menšími úspěchy skutečně  péct. Dvakrát přijely též mladé pekařky ze Střední obchodní školy v Českých Budějovicích a ukazovaly návštěvníkům, co se ve škole již naučily. Přicházeli i rodiče s dětmi s předpřipraveným chlebovým těstem a na výstavě si pekli v roztopené peci chleba.

    Terezka Kalinayová téměř tři týdny na výstavě předla vlnu, tkala vlněné plátno a seznamovala návštěvníky s mnoha zajímavostmi tohoto textilního řemesla. Eva Šubrtová zase připravila expozici barvení vlny přírodními barvami z rostlin. O její výklad a „alchymii“ podivuhodných barevných proměn byl takový zájem, že nestíhala odpovídat na množství dotazů návštěvníků, kteří byli unešeni krásnými pastelovými barvami vlněných vzorků.

Zděnka Strohalmová v některých dnech předváděla tvorbu skleněných figurek nad kahanem.  Dana Cerhanová seznamovala návštěvníky s drátenickým řemeslem. Občas přijel pan Doležal a tvořil dřevěné hračky na soustruhu.

Zajímavou činností bylo draní peří, které předváděly Josefa Jordanová a Květa Štěpánová.

Hrnčířský kruh roztáčely keramičky Jasna Krupičková a Markéta Platzerová.

Několikrát denně, jak čas dovolil, jsme v provaznické dílně předváděli ruční výrobu provazů a také rozdělávání ohně křesáním a následné svícení pomocí loučí.

    Víc řemesel se nám v této složité době na výstavu nepodařilo sehnat, i když pro to byly připraveny a do Prahy svezeny další materiály.

     K vytvoření atmosféry tradičních českých vánoc dále přispělo 212 betlémů a nespočet vánočních ozdob od 156 tvůrců. Návštěvníci obdivovali vyřezaný betlém od Tomáše Slováčka, formou intarzie provedený betlém a scény ze života Ježíše Krista od Miroslava Dandy, kolorované betlémy od Bedřicha Šilara a jeho syna Bedřicha. Pozornost si vysloužily také betlémy od krušnohorských řezbářů Jana Kudrny a Jiřího Laina. Zcela nový betlém nám zapůjčil Jan Hrnčíř. Jeho výtvor byl vystaven za okny ve stylizované selské světnici, a to spolu s betlémy Jarmily Haldové či rodiny Rejmanů. Nepřehlédnutelná byla i řezbářská díla od Vladimíra Doubala, Vladimíra Morávka, Dagmar Koverdynské, Tomáše Štolby, Oldřicha Unara a Romana Galka.   

    Perníkové betlémy na výstavu dodali Eva Řezníčková, Věra Strnadová a další. Ze slaného těsta vytvořily betlémy  Hana Tichá a Jana Bužková. Z kynutého těsta vytvořila čertíky Naďa Síbková. Příbramský betlém s tzv. „chlebáčky“ (figurkami z chlebového těsta tlačeného do formiček)  nám zapůjčila Alena Čáková.  Velký betlém z chlebového těsta jsme přivezli ze Střední obchodní školy v Českých Budějovicích.

    V drátenické dílně bylo vystaveno, co dokáže z drátů umotat Dana Cerhanová, krásný drátenický betlém zapůjčila Alena Kulhánková.  

     Od Ivany Langrové jsme získali z ovčího rouna vytvořenou velkou madonu a také figurky starých řemesel.  Hanka Huňková připravila expozici z barveného ovčího rouna sestávající z betlémů, ozdob či zvířátek tvořících originální kompozici s Noemovou archou.

   Stěny studny jsme tentokrát ozvláštnili 26 podmalbami na skle od Valerie Benáčkové.  Jednalo se o obrázky z kalendářů, které jsme vydali v letech 2013 a 2015.

    Navzdory pandemii se na výstavu dostavilo i několik souborů, aby zapívaly koledy. Vystupovaly na pódiu, kde jim pomyslnou společnost dělala dřevěná kolorovaná socha houslistky těsně po koncertě s názvem Dohráno od Dáši Koverdynské. Nad hlavami živých i neživých muzikantů se vznášely  múzy v podobě čírých skleněných koulí, které vyfoukala Jana Straková.

     Na výstavě jsme prezentovali i několik originálních papírových betlémů z úžasné sbírky manželů Karasových. Šlo mimo jiné o malou upoutávku na výstavu příští. Ta se bude jmenovat Betlémy v betlémské kapli – Vánoce z papíru vystřižené.

Tato výstava měla z pochopitelných důvodů jen asi tak 35% návštevnost oproti minulým letům. Proto vkládáme podstatně bohatší obrazovou dokumentaci.

Video z vánoční výstavy – Autoři: Vladislav Veselý s manželkou Jankou.

Video z vánoční výstavy – Autor: Konstantin Karageorgiev